Mai puţine vorbe

În urmă cu cîteva luni citam pe blog un articol de Cristian Tudor Popescu şi unul dintr-un blog (http://www.starlog.ro/author/cristian/), titlul era „Împuţinarea cuvintelor”. Tema asta mă urmăreşte, şi, de data asta este un lucru foarte personal.

În ultimii ani nu am mai avut prea multe conversaţii lungi, înfocate sau cu teme complexe. Unul dintre motive este foarte simplu: un reflex inconştient de a nu arunca orzul pe gîşte. De foarte multe ori mi s-a tăiat avîntul în moduri grosolane: „şi ce-mi explici mie?”, „ce mă interesează?”, „şi ce înfierbînţi aşa?” etc. În caz că nu reiese din context, asta mi s-a întîmplat cu persoane care consideram că merită să vorbesc cu ele, cunoştinţe apropiate. În prezent propoziţiile din unele conversaţii s-au redus la răspunsuri scurte, explicaţii pragmatice, fie grosolănii comice de 4-5 cuvinte, în funcţie de context.

Chestia asta se întîmplă, la proporţii mult mai mari, la slujba din prezent. Acolo mi s-a întîmplat ca după ce omul a aflat Da/Nu-ul care îl interesa pur şi simplu să plece în mijlocul propoziţiei mele. Reflexul meu a fost bineînţeles proporţional situaţiei. Cu aşa dragă inimă aş schimba catedrala de aici şi m-aş întoarce la Freescale (un loc cu colegi incredibil de simpatici), dar păcatul mare e că locul e „haznaua Bucureşti” (după vorba cuiva, nu mai ştiu a cui).

E păcat că se întîmplă asta cu oameni inteligenţi, care poate ar avea o grămadă de spus. Bineînţeles că eu socotesc despre mine că am multe chestii interesante de spus :P.

Se încadrează oare chestia asta în pragmatismul extrem observabil împrejur? Nu ştiu. O să scriu cîte ceva şi despre pragmatismul ăsta, dar nu îşi are locul în discuţia asta (e totuşi greu să-mi dau cu părerea despre asta, nu am trăit să văd cu erau vremuri dinainte de 1989, nu am trăit în altă ţară să văd cum sunt oamenii altundeva etc.).

Note:
Promit să înlocuiesc expresiile gîndite cu fundul din acest articol, cea mai mare vinovată pînă acum este „vremurile recente”.
Următorul articol va conţine ș-uri și ț-uri c cu virgulă, așa, ca test.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s