Educaţie

Ai noştri guvernanţi au pus gînd rău educaţiei şi o tot învîrt aiurea de mulţi ani încoace: reforme nehotărîte, salarii foarte mici, procente din BIP permanent discutate dar neprimite multă vreme şi acum discuţii despre cumulul salariului cu pensia. Sunt convins că economiile făcute cu decizia asta sunt fix apă de ploaie.

Însă chestia care mă enervează cea mai tare e accesul la educaţie:
1.La ţară mulţi se lasă de şcoală pentru că e neatractivă (sau chiar imposibil de făcut) dată fiind sărăcia în care trăiesc. De-a lungul anilor am observat pur şi simplu în discuţii o schimbare în rău a opiniei despre utilitatea şcolii. Părerile au mai multe baze, printre care:
-observaţia că educaţia nu ajută mult cînd vine vorba de venituri (foarte valabilă în zonele sărace),
-modelul analfabetului bogat care apare la televizor şi în ziare de doi lei cu incredibil de multă insistenţă.*
2.Liceul nu poate fi făcut de toată lumea din cauza numărului limitat de locuri. Cînd am fost eu la şcoală situaţia asta era valabilă, cu elevi care voiau şi „meritau” să facă liceul dar au rămas pe din afară în urma repartizărilor. În prezent nu ştiu dacă mai e aceeaşi situaţie, poate sunt mai puţin interesaţi de liceu. Şcolile de meserii sunt incredibil de neatractive, lucru confirmat de numărul ambandonurilor.**

Pragmatismul extrem şi neîntemeiat îl urăsc cu patos. Una dintre manifestări este socoteala că economia are nevoie de x% oameni înalt calificaţi şi de y% slab calificaţi***. Cred că economia trebuie lăsată să vadă ea de cîţi necalificaţi are nevoie şi să se dea oricui şansa să facă primele 12 clase.
Se teme cineva că vom ajunge o naţie de oameni prea deştepţi şi prea calificaţi pentru meseriile practicate?! Sper să dispară repede de tot toţi pragmaticii ăştia din politică.

*Analfabeţii: jiji, mitică.
Tv-ul: televiziunile de doi lei (mai toate), menţiune specială ştirile sportive de le TVR care-i pupă aproape la fel de mult cît şi celelalte televiziuni.
Ziarele de doi lei vechi: Libertatea şi cele asemănătoare pe care le văd în cînd merg cu trenul.
**Un articol din România liberă, dacă-l găsesc pun link.
***O declaraţie a unei doamne de la educaţie, dacă o găsesc pun link.

În afara subiectului:
Link (http://blog.jubjub.ro/?p=848) spre un mic „eseu” care mi-a plăcut foarte mult, deşi nu eram conştient de existenţa subiectului.

Reclame

Un gând despre &8222;Educaţie&8221;

  1. Probabil nu s-au facut economii prea mari cu legea respectiva insa legea este buna dintr-un singur motiv. Inlatura toti bosorogii si toate babele – care se tin cu dintii de functie – si lasa locul celor mai tineri.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s