Dați odată bugetari afară

Că este de unde, și nu spun asta la mișto.

În satul natal primăria avea cîndva cîțiva contabili. Ce dracu contabilizau, nu știu. http://www.primariaioncreanga.ro/Salariati.html are lista de angajați din prezent. Personal nici nu înțeleg ce înseamnă multe din funcțiile alea, dar poate o parte din ele sunt part-time (un consultat într-un domeniu nu e angajat full-time).

16 în administrație/contabilitate, 1 bibliotecar, 3 șoferi(?!), 1 paznic. Să zicem că doar 6 din 16 din administrație sunt full-time. Tot mi-e greu să înțeleg ce naiba e de administrat și contabilizat, într-un sat în care nu se întîmplă mare lucru. Pămîntul și-l muncește fiecare sau în asociație, odată împărțit corect, nu mai au ce probleme să apară, statul nu mai are nimic de făcut. Printre chestiile pe care le-am observat schimbate în ultimii ani sunt 1 kilometru drum asfaltat, un sediu de primărie hîd, alte chestii relativ minore, 2 angajați competenți se puteau ocupa liniștiți.

Cam ce ar fi de administrat într-o sat dintr-o Moldovă săracă, unde ca în satele din România, o parte importantă din populația activă practică agricultura pe suprafețe mici, pentru traiul propriu.
Comuna are maxim 5000 de persoane de locuiesc acolo: 25% sunt copii, 30% pensionari. Rămîn 45%, 2250 teoretic activi, din care 10% oficial șomeri, alți 20% au ieșit din perioada de șomaj. Socotesc că sunt maxim 1500 salariați sau lucrători la propria afacere înregistrată. Din cei 1500, minim 50% au salarii apropiate de minimul pe economie, 600-700 de lei.

Sunt curios cum arată un calcul documentat și serios, nu înșiruirile mele de aici. Eu bănuiesc că la 2500 de comune, 10 angajați în minus la fiecare dau 25000 de angajați care în loc să taie frunză la cîini ar putea încerca să facă ceva util, în economia care produce. Voi reveni.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s