Atac la porc

Via Răzvan Coloja.

Și ca idee despre cum se scrie cu diacritice mai ușor: http://secarica.ro/html/ro_keyboard.html. Asta pentru cei cu Windows-uri vechi (majoritatea), că restul nu au probleme din asta. Oricum, nu trag speranțe la îmbunătățire. Fac reclamă la linkul ăsta de nu știu cîți ani și n-am convertit pe nimeni, tot în lăturile străbune o să zacem și în domeniul ăsta multă vreme.

Că tot am ajuns aici, cei care au probleme de scriere (gramaticale, nu de tastatură) pot continua să citească:
1. Numărul de i-uri de la sfîrșitul cuvintelor nu e aleatoriu.
Greșit: Nu fii analfabet. Tu nu ști să scri.
Corect: Nu fi analfabet. Tu nu știi să scrii.
2. Se pun semne de punctuație imediat după cuvînt, după semnul de punctuație urmează spațiu.
3. Propoziția începe cu literă mare. Se mai folosește litera mare și la nume proprii.
4. După ce s-au băgat la cap regulile astea de bază (cel mult de clasa a patra), se poate trece la chestii mai „de finețe”: http://dexonline.ro/ghid-exprimare.

Veți găsi acolo o regulă care sugerează că eu scriu greșit cuvinte precum: „sfîrșitul”, cînd ar trebui să fie „sfârșitul”. Aflați că în școala generală nu stăteam pe „mess”, ci mergeam la ore, așa că știu regula aia. Asta e o alegere proprie de aproximativ 3 ani, bazată pe unele argumente, cel mai de bază fiind acela că limba română are o scriere fonetică. George Pruteanu are o argumentație pusă la punct destul de bine: http://www.pruteanu.ro/103deceidini.htm. Altă listă de argumente pe situl lui Marius Cruceru: http://mariuscruceru.ro/2010/05/26/de-ce-scriu-cu-i-din-i-si-nu-cu-a-din-a-p/.

Voi mai reveni cu articol care să arate cît de vehement sunt impotriva scrierii fără diacritice. Rezumatul e cam așa: dacă nu scrii cu diacritice nu scrii în limba română.

PS: sper că cantitatea de text nu a speriat, și cititorul ajuns aici a dat măcar click pe acest filmuleț delicios. Aaa, și de cacofonii nu mă prea tem, nu voi altera fraza ca să evit niște alăturări banale (o construcție de genul „Mama mea m-a mascat” face parte din categoria grea, totuși).

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s