Cum s-a împuşcat Stânga cu WikiLeaks

Cristian Câmpeanu spune în articolul său „Cum s-a împuşcat Stânga cu WikiLeaks” că Julian Assange e de stînga radicală (și că Barack Obama ar fi de stînga). Întrebarea e, de unde scoate Cristian Câmpeanu aceste plasări pe axa stînga-dreapta? Prin care acțiuni dovedește Asange că e de stînga? Și cum nasul meu îmi indica că Julian Assange e un libertarian puțin înclinat spre dreapta, am dat peste acest interviu cu Assange în revista Forbes, căutînd pe Google după: Assange libertarian.

Prin „stînga” înțelegem diversele forme de socialism. Din cunoștințele mele, în afară de Europa vestică mai nimeni nu are un socialism tolerabil și care să promoveze circulația informației. Din contră, aproape tot ce înseamnă socialism se transformă fie în comunism stalinist (URSS, China, RSR), fie într-o corupție generalizată (Venezuel, România) care promovează fix netransparența și încălcarea drepturilor omului. Ca o notă, corupția cu comunismul merg mînă în mînă foarte bine, cele două nu se exclud reciproc, ci dimpotrivă, totalitarismul îndeamnă la corupție.

Că Assange o fi anti-american, poate fi adevărat, dar asta nu e nici pe departe dovadă de stîngism. Și oricum ar fi, după ce am citit rezumatele acelor note, părerea mea despre guvernul american s-a îmbunătățit (dar nu substanțial). După cum remarcă și C. Câmpeanu, ce dovedesc aceste note e că SUA au o diplomație competentă, care își face treaba cum probabil nimeni altcineva nu și-o face.

Cu ce sunt din nou parțial de acord, este că aceste scurgeri riscă să afecteze mai mult acțiuni politice ale vestului democratic. Asemenea informații confidențiale pot stîrni schimbări într-o țară cu cetățeni informați, dar Ivan obiditul și alcoolizatul tot cu taica Putin votează, indiferent cît bate toba presa democrată. Nici lui Mohamed cu 4 neveste, un Coran și burdihanul plin nu-i prea pasă și nu are de unde să fie informat, iar cînd are curaj să zică ceva îl ia statul la puricat și scărmănat. Apoi, dacă e ca Julian Assange să fie asasinat, nu o să fie acțiunea americanilor sau a altor vestici care fac acuma tărăboi, o să fie cel mai probabil a rușilor lui Vladimir Putin (care e foarte relaxat în privința scurgerilor, după cum se observă), a chinezilor (dar m-aș mira să se scurgă ceva de la ei), sau eventual a unor arabi (dar mă îndoiesc de eficiența lor, le-ar lua-o rușii înainte).

A se observa că am dat drept bun faptul că comunismul implică totalitarism. Cine poate să mă contrazică, este rugat să dea exemple. E o provocare.

Așa, și pînă la proba contrarie, Cristian Câmpeanu a cam mîncat rahat fără să aibă habar despre ce vorbește, și a cam confundat ideologiile.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s