Dictatura

Clișeul că trăim sub dictatura lui Băsescu îl aud permanent, fără să se aducă argumente, și pot acuza pe oricine îl repetă că fie e prost, fie are memoria scurtă, fie e rău intenționat. Dacă asta e dictatură, să ne amintim cît de extraordinară era democrația sub guvernul Adrian Năstase și președintele Ion Iliescu.

1.Dosarul Armagedon – 2002
Se trimit la instituții media și ambasade rapoarte despre armată, corupție, FNI și mai ales Adrian Năstase. Mugur Ciuvică este ridicat de pe stradă de trei polițiști, fără mandat și interogat la Parchetul General. Ovidiu Iane e arestat pentru transmiterea pe Internet a raportululi Armagedon II (cel despre Adrian Năstase). Ulterior, se găsesc evident nereguli și la firma lui Ovidiu Iane.
https://secure.wikimedia.org/wikipedia/ro/wiki/Armagedon

2.Scandalul presiunilor PSD asupra TVR – 2004
Reporterul Alexandru Costache se plînge de presiunile pe care puterea le face asupra lor. Citez:
„In timp ce toate tunurile sint puse pe Basescu, Puterea e tinuta in brate. Nu spun lucruri necunoscute, nestiute. Am ajuns sa fim legati ombilical de PSD, si nu atit de PSD, cit de Adrian Nastase. Nu se critica decit la comanda si in anumite contexte.” Ceilalți angajați confirmă.
http://www.hotnews.ro/stiri-arhiva-1248657-reporter-televiziunii-publice-dezvaluie-cenzura-din-tvr.htm
http://www.hotnews.ro/stiri-arhiva-1248513-revolta-jurnalistilor-din-tvr-extinde.htm

3.Libertatea presei – 2004
În raportul Agenției de Monitorizare a Presei sunt prezentate multe cazuri de ziariști bătuți sau amenințați. În general fără repercusiuni asupra agresorilor. Menționez episoadele mai delicioase:
– Ioan Mircea Pașcu (ministrul apărării) îl amenință pe Cornel Ivanciuc (Academia Cațavencu) și-i spune „să se potolească”. Ivanciuc investiga veridicitatea unui document secret al MA despre Traian Băsescu, care l-ar fi acuzat de poliție politică.
-„28 februarie: Cetăţeanului maghiar Zsolt Bayer, ziarist la cotidianul budapestan Magyar Nemzet i s-a interzis accesul pe teritoriul României de către autorităţile vamale. Acestea au refuzat să-şi motiveze decizia. Jurnalistul este cunoscut pentru criticile pe care le-a adus UDMR-ului şi pentru sprijinul oferit Consiliului Naţional al Secuilor.”
http://www2.cji.ro/userfiles/file/AMP/Publicatie%20-%20Libertatea%20presei%20in%20Romania%202004.pdf

4. Diverșii indici.
Democracy Index ne plasează pe locul 59 în 2011, în scădere față de 2008 cu 9 locuri, la categoria democrație cu carențe. Din păcate DI există doar pentru anii 2008, 2010, 2011.
Press freedom index a fost cel mai bun în 2007 și 2008, cel mai prost evident în 2004. 2011 e mai aproape de 2008 decît de 2004. Una dintre principalele probleme este că presa s-a concentrat în cîteva trusturi controlate de „moguli”. Unii dintre acești „moguli” au probleme cu legea și interesul de a căpăta influență politică, așa încît relatează partizan, dezechilibrat și isteric. Cei mai proeminenți sunt Dan Voiculescu, Sorin Ovidiu Vîntu, Dan Diaconescu, urmați de Dinu Patriciu, familia Păunescu, frații Micula. Evident, ziariștii mai iau cîte o bătaie, cîte o amenințare, abuzuri, etc. Dar zic că nu se compară cu ce era înainte de 2004.
Da, acel Dan Voiculescu care turna sub numele de Felix și acuma trebuie să se apere în justiție pentru privatizări frauduloase. Chiar stau să mă întreb dacă poți fi altfel decît retardat sau masochist ca să te informezi de la televiziunile unuia care are evident interes să te mintă sau măcar să te manipuleze.
Da, acel Sorin Ovidiu Vîntu care a construit FNI, care era turnător pe vremea lui Ceaușescu, și care acuma e plimbat la permanent la judecătorii pentru că justiția începe în sfîrșit să funcționeze.
http://www.activewatch.ro/uploads/Raport%20FreeEx%202011(2).pdf
Mică compilație de indecși

5. Memoria ne mai aduce aminte vag și de alte întîmplări dinainte de „dictatura lui Băsescu”, precum mineriadele, bătaia luată Ino Ardelean, bătaia luată de ăia care făceau documentar la Grivco. Și că în general pînă prin 2005 ziariștii mîncau bătaie mult mai des și poliția făcea abuzuri mult mai ușor.

Update 25 iunie 2012:
6. Amintiri din „epoca Năstase”
Gabriel Liiceanu scrie pe contributors.ro despre cum a intrat Dan Erceanu (directoul Bibliotecii Naționale) la închisoare, aparent pentru că s-a opus dorinței lui Adrian Năstase de a transforma clădirea Bibliotecii Naționale în Palatul Guvernului. G. Liiceanu confirmă ce spun eu mai sus despre minunata perioadă în care Năstase a fost prim-ministru. Articolul e scris cu ocazia circului pe care l-a provocat Năstase cu tentativa lui nereușită de sinucidere. Voi aminti și eu, cu ocazia asta, cîteva exemple de oameni cu demnitate, care nu s-au sinucis și n-au făcut circ ieftin cînd au fost duși la temniță cu adevărat pe nedrept: Petre Țuțea, Adrian Marino, Corneliu Coposu, Ticu Dumitrescu, Ion Diaconescu. Doar atîția îmi vin în minte acum.

Reclame

Un gând despre &8222;Dictatura&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s