Din campania electorală pentru Nicușor Dan

Campanie Nicușor Dan
Campanie Nicușor Dan

Campania electorală pentru Nicușor Dan mi-a dat surprinzător de multă satisfacție, atît ca sentiment de utilitate ne-egoistă, cît și ca distracție (la asta nu mă așteptam).

Cîteva concluzii:
1. O parte importantă a utilizatorilor de internet cred că au fost convinși (mă refer la bloguri, de ex. Manafu, Simona Tache plus alte blog-uri nu la fel de vizibile, grupurile de pe Facebook, oamenii care știu de ND de pe internet).

2. După cîteva ture de împărțit pliante vreau să descriu și cîteva categorii de oameni, în afară de cei care nu au auzit de el:
– cei deja convinși, în general persoane tinere și persoane din ceea ce cred eu că reprezintă clasa mijlocie (se pot recunoaște, nu-i descriu aici). Unii ne cunosc bine de tot campania, două persoane au chiar au venit înapoi cu pliantul: „nu-l irosiți vă rog pe mine, sunt convinsă deja”. Alte două persoane au zis „sunt mici șansele să cîștige, dar ce semnal am da dacă un candidat fără resurse de la partid ar lua 20% din voturi”.
– „atoatecunoscătorii”, blazați sau nu. Ei sunt convinși că știu: de ce nu are șanse Nicușor Dan, ce sfori o să tragă Oprescu ca să iasă din nou, că Udrea sau PD/PDL îl susțin pe ND, „toți sunt la fel, și el o să fure”, „Oprescu e mai bun că a furat deja, și nu are nevoie să mai fure”, etc. Ăștia-s sunt agresivi și îți pierd vremea iar discuția trebuie încheiată repede; în funcție de caracter, fie devii la rîndul tău agresiv (eu), fie îți fură din chef-ul de a mai face muncă voluntară.
– „ce-mi dă”, au fost și din ăștia cîțiva, se recunosc de departe fără probleme :).
– oameni necăjiți, în general bătrîni, care vor să fie ascultați: pensia calculată greșit, soțul nu vrea să se angajeze să aducă și el bani în casă.

3. Silviu Prigoană joacă relativ dezamăgitor, e clar că are mai multe resurse decît noi și cred că le cheltuie foarte ineficient, pentru că par destul de prost făcute afișele lui. M-aș mira să ia mai multe voturi decît Nicușor Dan. Domnul Prigoană ar trebui să se gîndească că din fanii lui ND nu va convinge prea mulți, și mai bine s-ar concentra mai mult pe o campanie negativă la Oprescu. Să-i sugerez cîteva puncte (citez dintr-un comentariu de pe sit-ul lui Cristian Manafu):
– Demolari abuzive de cladiri istorice.
– Chioșcurile de 37.000 de euro (http://www.evz.ro/detalii/stiri/ancheta-pentru-pagodele-penale-ale-lui-oprescu-980940.html). În locul lui S. Prigoană aș fi bătut tare de tot toba cu chioșcurile alea, și mă miră puțin cît de puțină gălăgie s-a făcut pe tema asta (într-adevăr, nu m-aș aștepta ca Gîdea să-l pună în lumină proastă pe Oprescu, citez:„Nu e așa că Pasajul Basarab e cea mai mare realizare din ultimele decenii?”). Idem cu ceasurile aurite (recunosc că sunt frumoase).
– Sediul Primariei se putea consolida antiseismic, fara mutarea salariatilor, Prin metoda prof.ing. E Iordachescu ( cel ce ne-a translatat atatea biserici), se actioneaza numai asupra bazei in subsol.
– Mutare fara licitatie de inchiriere, pe bani grei, de 3 ori mai multi.
– Cîinii de care și-a adus aminte după 4 ani.
– Poluarea și traficul, pentru care nu a făcut nimic.

Desigur, alegătorii pe care i-ar îndepărta de Oprescu, nu ar veni garantat la Silviu Prigoană, al putea veni la ND. Chiar m-aș bucura ca Prigoană să-l atache pe Oprescu cu gîndul ascuns de a-l sprijini pe Nicușor; recunosc, nu știu bine ce ar cîștiga din asta, poate ar slăbi PSD-ul.

4. Staff-ul lui Oprescu a devenit activ, ăsta cred că e un semn bun, probabil sondajele lor arată că cei +60% ai lui Oprescu se erodează. Pînă miercuri n-am văzut aproape nici un afiș, iar acum e plin Splaiul cu afișe cu Oprescu lăudîndu-se cu proiectele începute de predecesori :).

5. Au apărut zvonurile, zvoniștii și postacii:
– Exemplu de zvonist*: Horea Mihai Badau. Presupunînd că e de bună credință, domnul Badau, decît să irosească atîta timp scriind acest articol bazat doar pe speculație, mai bine dădea o tură pînă la asociație, sau un telefon. I-am trimis o invitație să-i ne întîlnim să îi arăt un extras de cont cu donația mea, că așa s-au adunat și restul banilor, să facă cunoștință cu cîțiva dintre voluntari, și ce dovezi mai vrea el. Referitor la Paleologu, da are o simpatie față de Nicușor Dan, a fi politician nu presupune să fii un grobian care dă cu lături în ăia care nu-s în partid cu tine; Theodor Paleologu nu e Crin Antonescu.
– Persoanele care mi-au spus că știu ele că ND e din „PD”. Clar, deja a încercat cineva să se folosească de imaginea proastă a PDL-ului. Aștept cu nerăbdare primele noroaie de la Antena3, după modelul diplomei de bacalaureat a lui Funeriu.

Închei prin a spune că orice tip de ajutor în campanie contează, mai ales răspîndirea informației la persoanele care nu au acces la internet, precum și donațiile. În plus, campania asta este o mișcare civică, iar succesul ei nu este doar succesul lui Nicușor Dan sau al unei clici, ci al societății civile. Voluntarii nu așteaptă recompense personale (de aia se cheamă voluntari), ci îmbunătățiri care vor avantaja pe toată lumea, începînd cu punctul principal: transparență și bun simț în cheltuirea banilor publici.

*Completare la episodul Horea Badau.
Horea Badau este un blogger care și-a dovedit lipsa de caracter cu multiple ocazii. Ne putem convinge de la Zoso, Manafu, și mai ales de pe sit-ul lui, spre care nu mai dau link de rușine. El încă nu a răspuns cererii mele de a-și dovedi buna credință, dar mă întreb ce o să mi se răspundă dacă eu sun la FJSC și întreb dacă omul are același comportament și în viața „offline”.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s