Să ne protejeze un dictator

10_12_critic01
(1)

Văd că încă mai am amici de Facebook care dau share la știrea inventată cu rușii care bat imigranți în discotecă. Nu v-ați mai entuziasma așa la propaganda rusească dacă ați înțelege că Rusia vrea să otrăvească relațiile dintre statele europene și o face inclusiv prin știri false.  Că rușii vor să arate că liderii aleși democratic sunt lipsiți de viziune și incompetenți. Și mulți sunt cu adevărat incompetenți, dar e mult mai ușor să ascunzi greșelile cînd transparența către alegători e zero (Putin style).

Dacă ați avea mai multă încredere în forțele proprii, în destinul propriu, care nu are nevoie să fie ghidat de un „tătuc” ce oferă iluzia siguranței și a unui scop. Dacă ați înțelege bine de ce am ales noi să fim cu Uniunea Europeană, cu vesticii. Dacă ați avea încredere în alegerea făcută de părinții noștri, și în valorile care ne apropie de UE.

Drumul spre vestici a început de mult, poate de la bunicii noștri sau mai devreme. Ei știau bine ce e Rusia și îi așteptau pe americani. După 1990 toate partidele (așa pline de corupți, comuniști, securiști) au ascultat ce vrea poporul și ne-au apropiat de UE și SUA. A fost o alegere asumată, cu mai multe avantaje decît dezavantaje:

-în România poți liniștit să-i vorbești de rău pe Ponta și Băsescu. În Rusia dacă zici ceva de Putin mori împușcat:
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_journalists_killed_in_Russia

-în România, dacă demaști corupția, există niște șanse la o anchetă DNA. Rusia îți oferă șansa unei morți prin otrăvire, la Londra:
https://en.wikipedia.org/wiki/Poisoning_of_Alexander_Litvinenko

-europenii se ceartă și se screm să ofere un loc să trăiască oamenilor care fug de război. Rusia îi declară pe toți teroriști și le oferă bombe din avioane:
http://www.theguardian.com/politics/2016/jan/15/russia-accused-of-breaching-norms-of-war-by-targeting-civilians-in-syria
http://europe.newsweek.com/russia-has-killed-more-syrian-civilians-assad-or-isis-last-month-report-426775?rm=eu

-în România, dacă susții vreo autonomie locală pe baze etnice, te luăm cîțiva la mișto și se inflamează niște paraziți gen Bogdan Diaconu. În Rusia, „te dispar”:
https://www.hrw.org/news/2014/10/07/crimea-enforced-disappearances

-în România e dificil să intri în politică împotriva „establishmentului”. În Rusia e greu să rămâi în viață după ce ai făcut-o:
https://en.wikipedia.org/wiki/Assassination_of_Boris_Nemtsov

 

(1) Photo from http://www.the-scientist.com/?articles.view/articleNo/32663/title/Science-and-Democracy/

Lasă un comentariu